Kun je plaatselijk vet verbranden? – AAFit

Blog

Kun je plaatselijk vet verbranden?

Hoe werkt vetverbranding?

Vetverbranding komt neer op een heel simpel principe; verbrand meer energie dan je binnenkrijgt. Als je hier een negatieve balans in maakt dan val je gegarandeerd af. Maar let op, als de negatieve balans te zwak is of je hebt vaak “cheat meals”, dan kan het weken duren voordat je resultaat ziet op de weegschaal. Concreet zijn er dus 2 pilaren:

  1. Hoeveel energie je binnenkrijgt
  2. Hoeveel energie je verbrand

Meer niet. Er zijn natuurlijk wel tal van factoren die invloed hebben op deze pilaren. Daarom is het voor de één moeilijker om de balans af te stemmen dan voor de ander. Als je er moeite mee hebt, is professionele hulp een handig hulpmiddel. Zo stel je realistische doelen en kun je deze ook daadwerkelijk behalen.

Je dieet als leidraad

“Abs are made in the kitchen”. Een welbekend gezegde onder bodybuilders. En niet voor niets, zo is een Big Mac is al 500 kcal. Daar tegenover zet je 2,8 kg roerbakgroente en je hebt ook 500 kcal. Om dit te verbranden moet een gemiddeld persoon 2 uur wandelen of een uur roeien. Dan klinkt een gezonde salade uit eigen keuken die goed vult en minder calorieën bevat toch als een erg goede optie. 

 

Als je wilt afvallen is het aan te raden om minimaal 200 kcal onder je dagelijkse behoefte te zitten. Je dagelijkse behoefte kun je berekenen met een TDEE calculator op internet. De calculator geeft een goede inschatting van jouw 0-punt. Het aantal calorieën dat je nodig hebt om op je huidige gewicht te blijven.

Veel verschillende diëten

Als je op zoek bent naar een gezond dieet om af te vallen, dan kom je erachter dat er een hele wereld van diëten is. Elk afgestemd op zijn eigen doel, behoeftes en idealen. Uitzoeken welke bij jou past kan dus flink wat tijd kosten. Daarom is het handig om te beginnen met het basisprincipe: minder eten.

 

Als je kijkt naar verschillende diëten dan is het handig om de 3 basis/macronutriënten te kennen: koolhydraten, vetten en eiwitten. Koolhydraten kun je zien als de brandstof van het lichaam. Daarom eet een wielrenner voor en tijdens het fietsen ook speciale koolhydraat repen. Vetten heb je nodig om hormonen en cellen aan te maken. En eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Eiwitten helpen met het herstel en opbouwen van je spieren en geven bovendien een verzadigd gevoel. Elk dieet stemt de macronutriënten anders af.

Meer energie verbranden door beweging

Twee uur wandelen om een Big Mac te verbranden is niet de meest efficiënte manier om meer energie te verbranden. Wandelen is wel de simpelste manier om extra beweging te krijgen. Als je naast een gezond dieet dat is afgestemd op je doel ook meer gaat bewegen, zie je sneller resultaat. Bovendien voel je je ook fitter.

 

Wist je dat een half uur krachttraining beter is voor vetverlies dan een half uur wandelen? Dit komt doordat het herstellen en opbouwen van spieren calorieën verbrandt. Ook blijft je metabolisme een aantal uren hoger, waardoor je meer calorieën verbrand.

 

Vet verliezen; het kan plaatselijk, maar niet zoals je wilt

Meestal val je het meest af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. Voor mannen is dit rond de buik en voor vrouwen rond de bovenbenen en heupen. Maar dit kan verschillen per persoon en je hebt hier geen invloed op. En het woord meestal moet ook even extra aandacht krijgen. Het is geen garantie. 

Conclusie

Je kunt plaatselijk vet verliezen, maar je kunt niet kiezen waar. Als je een plattere buik wilt moet je toch echt terug naar de basis; meer energie verbruiken dan je consumeert. Met een gezond en gevarieerd dieet en voldoende beweging kom je al heel ver. Wil je een dieet en trainingsschema op maat om je doelen te halen? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen over vetverlies

Waar verlies je het meeste vet?

Meestal val je het meest af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. Mannen slaan in het algemeen de meeste vetmassa rond op rond de buik en vrouwen rond hun bovenbenen en heupen.

 

Kun je vet omzetten in spieren?

Nee, je kunt vet niet omzetten in spieren. Het is niet mogelijk om de ene stof om te zetten in de andere. Je kunt wel tegelijkertijd spieren opbouwen en vet verliezen. Dit zie je wel bij mensen met overgewicht die afvallen en krachttraining doen.

 

Hoelang duurt het om zichtbare resultaten te zien?

Dit varieert van persoon tot persoon. Het hangt er vooral vanaf hoe groot je negatieve energiebalans is. Door consistent te zijn kun je na enkele weken veranderingen opmerken. Door foto’s te maken en dagelijks op de weegschaal te staan kun je het verschil zelf nog beter zien.

Kun je plaatselijk vet verbranden?

Online
AAFit X

Chat nu met Auke

We tellen af naar het einde van de pre-sale. Wil jij met een fikse korting aan de slag om de belastbaarheid van jouw lichaam te verbeteren? Meld je dan nu aan en profiteer nog van de pre-sale korting!

Heb je nog vragen, bericht ons hier op Whatsapp.